7/26/2018

Leniwa jagodzianka czyli co zrobić jeśli nie chce ci się robić bułek z jagodami

Jestem tylko człowiekiem i czasami najzwyczajniej w świecie nie chce mi się...... stać przy garach i bawić się. Jednakże uwielbiam bułki z jagodami. Ale ponieważ w moim żywieniu zaszły spore zmiany lubię zawsze mieć kontrolę nad tym co spożywam. Piekąc ciasta w domu mam zawsze gwarancję co jest w środku i jakiej jakości produkty zostały użyte do wykonania tego deseru.

łatwe ciasto z jagodami
 
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto, które nie dosyć, że jest szybkie w wykonaniu i nieskomplikowane to jeszcze jest tak pyszne, że pisząc ten tekst już czuję jak ślinianki pracują.

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g masła lub masła roślinnego (w temperaturze pokojowej),
  • 4-5 żółtek, w zależności od wielkości jaj,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki śmietany
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub śmietankowego
  • dodatkowo lubię dodać 2-3 oleju słonecznikowego

Wszystkie składniki wrzucam zawsze do miski i szybko zagniatam ciasto. Następnie przekładam je do plastikowego woreczka i wsadzam do lodówki, na około 30 minut. Następnie dzielę na cztery część i jedną wkładam do zamrażalnika, a resztę wykładam na blachę. Tą standardową szeroką z piekarnika.


  • Jagody – 1 litr (przebrane, raczej nie myte, z wilgotnymi będzie więcej bałaganu)
Jagody mieszam z łyżką mąki ziemniaczanej i połową budyniu waniliowego.


Wyłożone ciasto smaruję białkiem. Pozostałe białko ubijam na sztywno dodając 4-5 łyżek cukru i pozostałe pół opakowania budyniu. Ta masa musi być słodka, bo do jagód nie dodajemy ani odrobiny cukru.
Składamy ciasto.


Na wierz wysypujemy jagody, układamy je równą warstwą. Na to wędruje piana z białek, a następnie ostatnia część ciasta starta na szerokich oczkach tarki.


W zależności od piekarnika, a każdy wie i zna możliwości sprzętu posiadanego w domu, czas pieczenia może się odrobinę różnić. W moim piekarniku gazowym nagrzanym do 180 stopni piekę ciasto około 50 minut, obracając blachę po około 20-30 minutach.


Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, a jeśli ktoś lubi mniej słodkie wypieki i tak w środku jest wystarczająca ilość cukru.

łatwe do zrobienia ciasto z jagodami


Powtarzam jeszcze raz – ciasto jest niesamowicie proste, domowe. A życie jest po to aby się cieszyć, delektować i mądrze zarządzać czasem, niż z miną cierpiętnicy spędzać długie godziny w kuchni.

I co powiecie na taką jagodową wariację?