12/20/2016

Zbuduj odporność na zimę z Acerolą

Czym jest acerola?
Malpigia granatolistna inaczej acerola, nadgwiazdka granatolistna bądź wiśnia z Barbados. Występuje generalnie na terenach południowej części Ameryki północnej (rejony Teksasu i Meksyku) oraz w Ameryce Środkowej i na północy Ameryki południowej.
Owoce – to małe, czerwone, lekko spłaszczone wisienki o średnicy 1–3 cm. Mają soczysty miąższ i bardzo kwaśny smak. Jeden owoc zawiera tyle samo witaminy C co kilogram cytryn. W 100 g znajdziemy około 4500 mg tej witaminy. Dodatkowo acerola jest bogata w witaminy A, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor i żelazo.

 źródło planetazdrowie.pl

Zastosowanie aceroli w budowaniu odporności
Jak już wspomniałam dzięki wysokiej zawartości witaminy C miąższ jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów zawierających właśnie naturalną witaminę C.
Witamina C zawarta w owocach aceroli charakteryzuje się bardzo wysoką przyswajalnością, dzięki czemu jest o wiele lepsza i skuteczniejsza w działaniu niż zwykła syntetyczne jej zamienniki i pochodne.

W jaki sposób acerola wpływa na budowanie odporności?
Jak wiadomo witamina C jest jednym z tych elementów, których nasz organizm nie magazynuje. Jej nadmiar jest szybko usuwany i wydalany z naszego organizmu. Aby trwale podtrzymywać jej poziom musi być regularnie dostarczana do naszego organizmu.
Acerola jest polecana dla wszystkich: dzieci, kobiet w ciąży, cukrzyków, palaczy, chorujących na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę oraz wszystkich przemęczonych, zestresowanych i prowadzących nerwowy tryb życia. Jedynym przeciwwskazaniem jest dna moczanowa ze względy na fakt, iż  podaż witaminy C może powodować zwiększenie stężenia kwasu moczowego.

źródło jantroyka
Aceroli nie powinny spożywać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ zawarta w owocach witamina C może zwiększać stężenie kwasu moczowego - See more at: http://planetazdrowie.pl/2016/07/04/acerola-wisnia-z-barbados/#sthash.TiJ7HhNc.dpuf
Aceroli nie powinny spożywać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ zawarta w owocach witamina C może zwiększać stężenie kwasu moczowego - See more at: http://planetazdrowie.pl/2016/07/04/acerola-wisnia-z-barbados/#sthash.TiJ7HhNc.dpuf

Acerola posiada wiele właściwości prozdrowotnych. 
Wśród najpopularniejszych wymieniane są:
  • poprawa funkcjonowania układu odpornościowego,
  • zwiększenie produkcji kolagenu w organizmie,
  • zwiększenie przyswajania żelaza,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego, 
  • podnoszenie nastroju,
  • ochrona przed wolnymi rodnikami,
  • niwelowanie zmęczenia oraz obrzęków żylnych,
  • pomaganie w produkcji kolagenu, 
    utrzymaniu dobrego stanu serca, układu krążenia,
  • pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • wspomaganie produkcji przeciwciał i wielu ważnych enzymów,
  • działanie moczopędne, odtruwające, przeciwwysiękowe, wzmacniające, 
    przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, antystarzeniowe,
  • regeneracja wątroby,
  • nawilżanie i uelastycznianie skóry,
  • leczenie zatruć ze strony układu pokarmowego, biegunek, nieżytów, nudności. 
 źródło dietomedica.pl

Jest to kolejny tak zwany superfoods, który jest jeszcze w naszym społeczeństwie mało popularny.
Owoce aceroli nie są dostępne w Polsce, ale w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć szeroki wachlarz produktów zawierających wyciąg z tej cudownej rośliny. Można kupić acerolę w postaci tabletek, proszku, soku oraz wielu innych preparatów.
Polecam Wam bardzo preparaty z aceroli. Są o wiele bardziej skuteczne niż zwykłe syntetyczne witaminy, a przy okazji dbacie również o swój organizm, nie zatruwacie go zbędą chemią, a podczas obecnej pogody zabezpieczacie się dodatkowo przed infekcjami.

Uwaga! Przedstawione informacje nie są pisane przez lekarza, farmaceutę czy specjalistę medycyny naturalnej. Nie zastąpią opinii i wiedzy wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. 
Wszelkie rady, które wynikają wyłącznie z mojego prywatnego doświadczenia stosujesz na własną odpowiedzialność.