Za
oknami zima. Temperatura też nie jest zbyt zachęcająca. W takie
dni najlepiej jest poprawić sobie humor czymś smacznym,
aromatycznym i rozgrzewającym.
Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne curry z drobiu. Jest to moja dosyć luźna interpretacja tego niesamowicie popularnego dania, które doskonale pokrzepi nasze kubki smakowe.
Podane
ilości wystarczą swobodnie na 5-6 porcji:
Do
przygotowania potrzebujemy:
- 3 piersi kurczaka pokrojone w kostkę,
 - 2 cebulki pokrojone w grubą kostkę,
 - 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
 - kawałek pokrojonej papryczki chili ( w zależności od upodobań – większy lub mniejszy),
 - 2 pokrojone marchewki,
 - 4 łodygi selera naciowego
 - groszek mrożony,
 - puszka mleka kokosowego,
 - kostka rosołowa- drobiowa rozpuszczona w szklance wody,
 - przyprawa curry,
 - zielona pietruszka świeża lub suszona,
 - pieprz do smaku.
 
Gotowe
danie podajemy z ryżem białym lub brązowym. 
Nasz
żołądek jest pocieszony zimową porą, kubki smakowe szaleją , a
w domu pachnie tak , że żadna świeca Yankee Candle temu nie podoła
:-)
Smacznego
:-)
P.S.
Macie może jakiś pomysł czym zastąpić kostki rosołowe w
daniach? Jest to szybka alternatywa na dodanie smaku potrawie, ale
chciałabym ją stopniowo zacząć eliminować ze swojej kuchni. A
gotować  bulionów mi się nie chce :-P