1/21/2018

Ciasto marchewkowe z kremem z bitej śmietany oraz serka mascarpone

Na ciasto marchewkowe miałam ochotę od bardzo dawna, ale jak tu wybrać z miliona przepisów, które znajdują się w internecie?

Ciasto marchewkowe z kremem z bitej śmietany oraz serka mascarpone, proste ciasto marchewkowe, łatwy torcik marchewkowy, ciasto marchewkowe na imieniny urodziny
 
Po raz kolejny postanowiłam zaufać mojej intuicji i trochę pokombinowałam z przepisami, które wydały mi się najfajniejsze.
Zatem zapraszam do marchewkowej przygody.


Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 250 g drobno startej marchewki (około 3 średnie marchewki)
  • 50 g wiórków kokosowych, przyrumienionych na złoto na suchej patelni
  • 200 g mąki
  • starta skórka starta i wyciśnięty sok z połówki pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Produkty do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Na samym początku ubijamy jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej i mieszamy dalej. Do tak przygotowanej masy dodajemy marchewkę startą na najmniejszych oczkach tarki, skórkę i sok z pomarańczy oraz zrumienione wiórka kokosowe. 


W drugim naczyniu mieszamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól – po czym dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy.
Surowe ciasto przekładamy do formy 35x25 i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni na około godzinę. Kiedy patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy to znaczy, że jest ono gotowe.
Ciasto można również upiec w tortownicy i zrobić klasyczny torcik.


Krem :
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru około 80 g
  • 2 śmietan fixy
  • starta skórka i sok z połówki pomarańczy


W tym przypadku produkty powinny być schłodzone.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix, a następnie serek mascarpone i dodatki z pomarańczy.


Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty i przekładamy kremem śmietanowym. Wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i całość wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc.


Ciasto smakuje rewelacyjnie. Jest nie za słodkie, delikatnie wilgotne, a lekka nutka pomarańczy
i wiórek kokosowych dodają mu świeżego akcentu.


Jestem zła na siebie, że tak długo czekałam z wypróbowaniem tego ciasta.
Mam nowy hit i wiem, że ciasto marchewkowe będzie się pojawiać częściej w moim domu.


Smacznego 💖