4/01/2017

Klasyczny makowiec na kruchym cieście z uroczą krateczką

Tak sobie pomyślałam, że niedługo kolejne święta, więc podzielę się z Wami moim przepisem na prosty, ale niesamowicie smaczny makowiec.
Wiem, że wiele osób ma problem z tym ciastem, więc przepis, który funkcjonuje w moim domu od wielu już lat na pewno się komuś z Was przyda.


Kruche ciasto:
  • 3 szklanki (250ml) mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g masła lub masła roślinnego (w temperaturze pokojowej),
  • 4-5 żółtek, w zależności od wielkości jaj,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki śmietany

Wszystkie składniki wrzucam zawsze do miski i szybko zagniatam ciasto. Następnie przekładam je do plastikowego woreczka i wsadzam do lodówki, na około 30 minut.


Mak:
  • 0,5 kg maku,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • bakalie i orzechy drobno pokrojone około szklanki,
  • 4-5 białek (te które zostały po zrobieniu ciasta kruchego).
Mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc. Przed przystąpieniem do pieczenia należy go odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa 2 razy na najmniejszych oczkach.



Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnku, jak wszystko się połączy dodajemy zmielony mak i mieszamy. Następnie dodajemy aromat i bakalie. Po wymieszaniu studzimy masę makową. Na samym końcu dodajemy (do zimnej masy) ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. 
Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka można dodać łyżkę bułki tartej.


Kruche ciasto dzielimy na 3 części. Dwie powinny starczyć na wyłożenie blachy (30x36) do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy odrobiną białka. Wykładamy na to mak.


Ostatnią część ciasta należy cienko rozwałkować, powycinać paski i ułożyć na masie makowej tworząc kratkę.


Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Blachę można w trakcie pieczenia obrócić, aby ciasto równo się rumieniło.
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu możemy polać je lukrem, bądź polewą czekoladową.



Makowiec jest pyszny, słodziutki o rozpływa się w ustach.
Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu.

Podzielcie się pomysłami, co u Was w domu
piecze się na święta?