5/04/2015

Niebiańskie ciasteczka z czekoladą

Ponieważ nie samą dietą człowiek żyje, postanowiłam pokazać Wam ostatni z przysmaków w moim domu, który jest szybki i łatwy w przyrządzeniu. Zapewniam, że nikt nie przejdzie obojętnie obok takiej delicji.



Ciasteczka zrobił również małą furorę na instagramie i facebooku po opublikowaniu zdjęcia przez pewną śliczną panią :-)

Metodą prób i błędów znalazłam dla mnie przepis idealny.




Składniki:

  • filiżanka masła -– ja daję 250 g,
  • 1 ½ filiżanki cukru, jeśli ktoś lubi można dać drobny cukier brązowy,
  • 2 duże jaja,
  • 1 łyżeczkę esencji waniliowej, pasty, lub ziarenka z laski wanilii,
  • 2 ¼ filiżanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli.

Jako składniki dodatkowe możemy użyć: pokrojoną czekoladę gorzką lub mleczną, rodzynki, suszoną żurawinę z białą czekoladą, łyżkę masła orzechowego, orzechy lub płatki migdałów albo.... pokrojone w kostkę twarde krówki :-)

Wybór zależy od inwencji twórczej piekarza, na co ma ochotę lub co akurat ma pod ręką. Ja użyłam w tym przepisie gorzka czekoladę z mieszanką owoców kandyzowanych, które zostały po pieczeniu keksa. Jak to mówią górnolotnie – ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.


Ważną rzeczą jest również to, że wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę i ciasta nie należy zbyt długo mieszać -– tyle tylko żeby wszystkie składniki połączyły się na gładką masę.

Mąkę mieszamy z sodą i solą w osobnym naczyniu.

W większej misce ubijamy masło z cukrem, wanilią i dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest gładka dodajemy pomału mąkę i mieszamy dalej. Po dodaniu składników dodatkowych –- w moim przypadku owoców kandyzowanych i pokrojonej gorzkiej czekolady, całość mieszamy łyżką na jednolita masę.






Ja odmierzam porcje łyżką do lodów. Tą ilość dzielę na pół i formuję kuleczki, które później, rozłożone na blaszce lekko przyklepuję Ważne żeby porcje ciasta były tej samej wielkości, wtedy ciasteczka równo się upieką.





Rozkładam na blaszce dosyć rzadko, bo ciastko i tak rozpłynie się pod wpływem wysokiej temperatury. Z tej ilości składników wychodzi około 36-40 szt.
Pieczemy 10-15 minut, w zależności od posiadanego piekarnika. Piekarnik nagrzany do 180-190 stopni. Jak brzegi ciastek będą ozłocone - to znak, że już są gotowe.

 





Po wyjęciu z piekarnika trzeba dać im odpocząć około 10-15 minut i ostygnąć. W przeciwnym razie ciasteczka połamią się.

proste i pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady


Z życzeniami smacznego pozdrawiam Was z ciasteczkowego raju .