4/06/2015

Świąteczna sałatka z porów

Jak Wam upływają święta?
Dzisiaj mam propozycję na lekką przekąskę lub dodatek obiadowy. Podczas Wielkanocy zawsze zostają niewykorzystane pisanki. Można je śmiało zużyć do sałatki z porów.



Do sałatki potrzebujemy:
·        pora,
·        3-4 jajka,
·        mały kawałek sera żółtego,
·        3-4 ogórki kiszone lub konserwowe,
·        groszek zielony,
·        majonez
·        sól, pieprz do smaku,
·        zielenina.


Pora kroimy w dosyć grube ćwierć plasterki i zalewamy wrzątkiem na około 3 minuty. Odcedzonego pozostawiamy kilka minut na sitku do wystygnięcia.
Jaja i ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Groszek zielony obgotowuję w osolonej wodzie przez około 5 minut.


Składniki podane są w przykładowych ilościach. Jeśli, któryś z nich lubicie bardziej można dać go więcej.
Wszystko mieszamy z majonezem i dodajemy pokrojoną zieleninę. Ponieważ ja nie miałam nić świeżego – dodałam suszony koperek i pietruszkę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję jeszcze szczyptę papryki słodkiej, ponieważ ten dodatek niesamowicie podnosi walory smakowe.
Sałatkę można wstawić na pół godziny do lodówki, wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.


Świetnie smakuje sama z kromką chleba lub w daniu obiadowym jako dodatek do pieczonego mięsa lub zamiennik ziemniaków.

Ta sałatka to podstawowy punkt programu w moim świątecznym menu. Smaczna, sycąca, ale nie obciąża naszego organizmu w jakiś dramatyczny sposób.

Smacznego!
Macie może jakieś ulubione sałatki z dodatkiem pora?